Padla šedá eminencia Strany regiónov?

23. januára 2014, Michal Ondrejčík, Nezaradené

Včera sme na stránke DespiteBorders.com uverejnili článok o Euromajdane vo svetle mocenského konfliktu v Strane regiónov. Jedna zo skupín vplyvu v Strane regiónov – skupina Firtaš – Ľovočkin je z jej štruktúr systematicky vytlačovaná (čo vedie o. i. k jej angažovaniu a podpore časti ukrajinskej opozície). V piatok minulý týždeň prezident Janukovič odvolal Sergeja Ľovočkina z funkcie vedúceho Administrácie prezidenta Ukrajiny. Písali sme v ňom aj o podstatnom faktore rozdelenia moci v strane – dodávkach ruského plynu pre Ukrajinu.
    
Dnes otvorím Ukrajinskú pravdu, kde čítam správu: Gazprom nechá Firtaša bez plynu, v ktorej sa píše, že podľa Interfax-Ukrajina toto tvrdenie uviedol zástupca vedúceho oddelenia zahranično-hospodárskych aktivít Gazpromu Viktor Valov počas telekonferencie.
    
Preverme si informáciu u originálneho zdroja.
   
Otváram ruskú verziu článku, kde sa tak podstatná informácia nenachádza, tak si overujem ukrajinskú verziu článku, kde sa už táto informácia uvádza.
   
Ide o vetu: „On  (Viktor Valov) tiež dodáva, že Gazprom neplánuje dodávať plyn obchodníkovi Ostchem Dimitrija Firtaša“.
   
Je zaujímavé, že sa táto informácia objavuje iba v ukrajinskej verzii článku (možno ide iba o chybu redakcie), no má zásadný význam na zmenu architektúry moci v Strane regiónov. Naplnil sa scenár, ktorý sme predpokladali; donecká rodina (oligarchovia pochádzajúci z mesta Doneck, ktorí sú dominantní v strane) sú znova bližšie k eliminácii opozície voči nim.
   
Bližšie informácie o spomínanej udalosti zatiaľ dostupné nie sú.
   
Pre bližšie informácie o probléme odporúčam článok: Euromajdan vo svetle mocenského konfliktu v Strane regiónov.